Ølands boller

Lækre smagfulde og luftige boller.

Ingredienser:
5 gr. gær
15 gr. salt
12 gr. bageenzym
30 gr. hvedesur
500 gr. vand
150 gr. ølandshvede fuldkorn/stenmalet
450 gr. Tipo 00 hvedemel

Det vigtigt at opmåle nøjagtigt og selv om det er nøjagtigt kan mel kvaliteten svinge, så små justeringer kan være nødvendig.

Start med at opløse de 5 første ingredienser i koldt vand, gerne på røremaskinen. Rør derefter ølandshvede i og kør lidt til det er godt opløst.

Tilsæt halvdelen af Tipo 00 melet og rør det sammen tilsæt derefter det sidste af melet og kør det på langsom hastighed en minuts tid. Skru helt op for hastigheden og rør indtil dejen fuldstændig har sluppet siderne på skålen og sidder omkring dejkrogen. Lav en glutentest hvis ikke dejen opfører sig som ønsket prøv at røre 1 minut mere ad gangen, tilsæt evt. lidt mere Tipo 00 i dejen (1-2 spsk.). Ælt endelig ikke for meget da det kan ødelægge dejen elasticitet.

Tildæk dejen med tæt låg eller husholdningsfilm og lad stå på bordet en times tid, flyt derefter den til køleskabet i 12 – 14 timer.

Strø bordet med hvedemel, hæld dejen ud og stram den op ved at skrabe med dejskraberen ind under dejklumpen hele vejen rundt om dejen nogle gange.

Skær dejen med dejskraberen så du får ca. 12 boller. Hvis du ønsker at lave portionsbrød til middagsbordet bør du lave ca. 20 boller af dejen.

Varm ovnen op med bagepladen isat til max (250-275 gr.) og lad den være helt varmet op i ca. 30 minutter, dæmp varmen til 240 gr. når bollerne står i ovnen, bag bollerne i 9 – 10 minutter for de store boller og 8 – 9 minutter for de små. Hvis du har en bagestål så sæt den ind under hele opvarmningen.

For endnu bedre resultat kan der smides en lille kop fuld varm ind i bunden af ovnen samtidig med bollerne bliver sat ind.

Ovne er lidt forskellige så hold øje med at de ikke bliver for mørke.

Skriv en kommentar